2015. augusztus 19., szerda

Újra itt.

Tisztelt olvasóim, barátaim. Sajnos az idei évben eléggé hanyagoltam ezt a blogot. Úgy az írást mint a ti bejegyzéseitek olvasását is. A szabad időmet a kertre fordítottam, a" netes kertészkedésre" már nem maradt.
Most a szabadság alatt pótolom egy kicsit a mulasztásaimat.
Itt nálunk nagy meleg, szárazság volt a nyár eddigi részében. Ezt a növényeink meg is sínylették. Már a kelésnél voltak gondok. Általánosságban minden rosszul kelt. Sokan panaszkodtak a vetőmagra is.
Később a nagy meleg égette le a növény levelét, szárította ki a földet. Mint a sivatagi homok olyan volt a talaj. Naponta öntöztem, még is kevés volt.
Itt van pár kép a kertből:









Mivel a fényképezést is hanyagoltam, csak így minden rendszer nélkül tudok pár képet felrakni. Itt látszik hogy a Mitlájder módszerrel próbálkoztam az idei évben. Mivel a kert elég kicsi, csökkentettem az ágyás és a köz méreteit, a jobb kihasználtság végett. Így nehezebb egy kicsit a munka, de nem vészesen. Jó ez a módszer, de azt tapasztaltam, hogy nálam jobb ha alacsonyabb az ágyás. Jövőre úgy csinálom. Fele területet kell öntözni, így dupla mennyiség jut az ágyásokra. Van pár mostani kép is. Ilyen a végeredmény:
















A gyümölcsfákat is kellett öntözni. Az ősszel ültettem pár kis fát, azok nagyon elviselték. A termő fák is észre vették az öntözést. Meggy az nem lett sok. Málna, szeder jól termett. Alma, körte közepes lesz. A dió is elég gyér. Az őszi barack az idén termett először, 15 szem volt rajt és szép nagyok voltak. A sárgabarack is meg mutatta a termését, 4 szem volt rajt. A mandula fa nagyot nőtt, pár szem lesz azon is. A mogyoró nem igazán fejlődik. Az egres második éves, de semmire sem ment.
















A dísznövények is a meleg áldozatai lettek. A gyep kiégett, igaz a mostani eső után már zöldül, persze inkább csak a gyom ami közte van. Az ablakban a muskátlik szinte csutkáig égtek. A kis ágyásokban elég jól átvészelték az időjárás szélsőségeit az egynyáriak. Igaz a nejem minden este keményen locsolt.



























Dióhéjban ennyi az eddig eltelt évről. Mindenkinek további jó és eredményes munkát, bő termést és jó egészséget kívánok. GGy.